Bildet viser en mekaniker som skrur bil

Når fritidsinteressen blir jobb

Sivert W. Poll er 17 år og begynte sin lærlingperiode hos Bilsenteret R2 allerede tidlig i sommer, da de fleste andre tok skoleferie.

– Jeg startet egentlig på Bygg- og anlegg på videregående, men byttet over til TIP på Sørumsand i VG1. Deretter gikk jeg VG2 Kjøretøy på Strømmen. Det skjedde egentlig ut fra en interesse for bil jeg har hatt bestandig. Jeg har hele livet sett på det å skru bil som en fritidsinteresse og ikke som en jobb i grunnen. Jeg arvet en bil av farfaren min da han døde. Det var en Volvo V 70 2002 modell, 180 hk T5.

Snart førerkort

Like gammel som deg da?

– Ja! Og den bilen var ikke i orden. Jeg hadde ikke penger til å sette den på verksted, så jeg måtte fikse den selv, og syntes det var moro å skru på den. Nå er den i orden, og står og venter på meg til jeg har tatt førerkortet, forhåpentligvis på min attenårsdag. Jeg har fått oppkjøring 3. september.

Stortrives

– Jeg dro rundt og leverte søknader flere steder, og fikk i utgangspunktet tilbud om lærlingplass et annet sted. Men jeg hadde vært utplassert hos R2 mens jeg gikk på skolen, og her trivdes jeg veldig godt. I tillegg ligger det bare seks kilometer unna der jeg bor, så jeg har kort vei til jobben.

God oppfølging

– Jeg gjør egentlig det samme som alle andre her, jeg skrur på biler og snakker også med kunder innimellom. Men siden jeg er lærling, får jeg mye mer tid til de oppgavene jeg skal gjennomføre, jeg kan bruke dobbelt så lang tid på de samme arbeidsoppgavene, i tillegg til at alt jeg gjør blir sett over etterpå av de faglærte bilmekanikerne.

Begynte å skru som tiåring

– Og når du ikke skrur bil, hva driver du med da, i fritiden din? Spiller du golf?

– Nei. Jeg skrur mye bil på fritida også. Det har jeg alltid gjort. En av grunnene til at jeg begynte med det, var den bilen jeg arvet fra farfar. Men det startet allerede lenge før det, med en ATV jeg fikk av bestefaren min. Den var et slags byggesett, og jeg var litt for utålmodig til å vente på at han skulle sette den sammen. Det var ikke verdens beste byggesett heller, det var mye rart med den. Så jeg begynte å skru litt på den allerede da jeg var i ti-årsalderen. Jeg gikk vel i fjerde klasse da. Etterhvert fikk vi det til, og det ble litt crosskjøring med den. Men bilinteressen har alltid vært der. Jeg er veldig sosial og liker å henge med venner på fritida. Jeg er jo del av et slags rånemiljø, der bil og motor og skruing står i fokus selv om jeg ikke erklærer meg selv som råner. Også liker jeg å trå til for både venner og familie som trenger hjelp med bilene sine.

En sosial bilberger

– Hvilke drømmer eller mål har du for framtida?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på egentlig. Lærlingtiden er to år. Jeg liker godt det jeg driver med. Fordi jeg er en sosial fyr, liker jeg også de arbeidsoppgavene som har med kundene å gjøre. Det er en hyggelig del av jobben. Så jeg har lurt litt på en kombinasjon av det sosiale og det å skru, og vurdert ulike yrker. Jeg liker også å kjøre bil, så jeg har for eksempel tenkt at bilberger kunne være et yrke jeg ville trives med. Da må jeg ta lastebil-lappen. Men først den vanlige lappen da, avslutter Sivert, snaue to uker før han skrur seg inn i sitt attende år, og setter seg bak rattet på sin Volvo V 70.